Wheatenpälsen

Pälsen, hur ofta ska man kamma, bada och klippa?

Så här jobbigt är det att vara modell tycker Tyra!

Det går bra att vila på ett trimbord också, tycker Tyra i alla fall.

Rasnamnet, Irish softcoated wheaten terrier, beskriver just vad pälsen och rasen är, Irländsk mjukpälsad vete terrier. En stor del av att äga en wheaten terrier ligger i dess pälsvård och det är viktigt att man är beredd på detta då man väljer att skaffa rasen. Under hundens uppväxt utvecklas pälsen och genomgår olika stadier. Från att under valpstadiet vara lite ullig och ibland sträv, till att vid vuxen ålder utvecklas och bli skimrande, silkig, löst lockig eller vågig vetefärgad päls, som den vuxna hunden skall ha. Exakt vid vilken ålder hundens päls är färdigutvecklad kan man inte med säkerhet säga, men som regel sker det i 2-3 års åldern.

Pälsen bör kammas igenom, ända till botten, 1-2 gånger per vecka, lite beroende på i vilken fas den befinner sig. Även den nyss hemkomna valpen behöver kammas, om än inte för själva pälsens skull kanske, men för att vänja sig vid att bli hanterad. Att vara van vid att bli kammad och ompysslad är en fördel både för familjen och för trimmare, men också vid andra situationer så som hos veterinären eller på utställning och tävling. Ett bord att ställa hunden på är bra att ha, det skonar ryggen samtidigt som hundens yta blir begränsad varpå den står bättre stilla. Det behöver inte vara ett särskilt hundtrimbord, ett vanligt bord med en antiglidmatta på fungerar lika bra.

När valppälsen under en övergångsperiod blir till vuxenpäls, runt ett års åldern tovar den sig i regel lättare, och behöver då kammas oftare. Men var lugn, detta är en övergående fas i utvecklingen! Den kam och karda som följer med, om du köper valp hos oss, är de bästa arbetsredskapen för wheatenpälsen. Hos vissa hundar växer pälsen fortare än hos andra, det är därför svårt att säga exakt hur många gånger per år den behöver klippas. Men som regel gäller 3-4 gånger per år, beroende på hur man vill att den ska se ut och vilken miljö man rör sig i. En hund som hålls med den korrekta frisyren är lättare att sköta än om man låter den växa och bli alltför lång.

Tyra_nybadad

Filtmys efter badet

Hur ofta du badar din hund är helt upp till dig, oftast känner man på pälsens struktur när det är dags, den blir mjölig och mer svårhanterad vad gäller kamningen. Hos oss sker badning ungefär var 3-7:e vecka, beroende på hur vädret är och vad det är för årstid. Vi rekommenderar ett schampo som heter K9 Aloe Vera, finns  att köpa via nätbutiker samt i välsorterade djuraffärer. Det är ett drygt schampo, koncentrat som man späder med vatten upp till 20 gånger beroende på hur smutsig hunden är. Det kan med fördel blandas i en gammal Yes-diskmedelsflaska. Vissa pälsar kräver dessutom att man använder balsam, finns också i samma märke och spädes med fördel i en blomspruta, så är det lätt att fördela det i hundens päls. Balsam gör att pälsen inte blir så flygig och mindre statisk när man sedan skall kamma, den blir mer lätthanterlig och mindre sträv. Dessutom skyddar det pälsen. Efter att du badat hunden blir de i regel ganska frusna och tycker att det är skönt att bli omstoppade med en pläd eller något liknande.

t_t_allvädersoverall

Redo för att bli skitiga!

Under de delar av året då hunden blir mycket smutsig på promenaderna, kan man med fördel lyfta in dem i duschen och spola mage och ben rena från grus och annat smuts som fastnat. Det underlättar om man har en flaska med svagblandat schampo i som man kan massera in lite lätt, då lossnar gruset lättare och eventuellt vägsalt avlägsnas samtidigt. En annan lösning på problemet är en allvädersoverall, då kan man spola overallen istället för hunden.